Soorten Whisky

Geplaatst door Admin op 18-10-2014 in Whisky

Grain Whisky

Dit is een industrieel product waarbij de smaak vlak en minder uitgesproken is. De grain whisky wordt gedistilleerd uit een mengsel van gemoute gerst en andere ongemoute granen. Hij wordt eigenlijk niet afzonderlijk verkocht maar dient als bijmenging voor blended whisky's.

Blended Whisky

Dit is de grootste groep want 95 procent van de whisky's zijn blended whisky's. Ze onstonden rond 1853 en werden eerst gemaakt door een whiskyhandelaar uit Edinburgh. Blenden werd toen pas mogelijk door een wetswijziging en doordag de productie van Franse cognac later instortte toen de druifluis vele wijngaarden had verwoest.

Bij een blend worden tientallen whisky's (grain en malts) gemengd. Zo krijgt men een andere smaak, maar ook een vaste smaak (alle jaren hetzelfde) en een lagere prijs. Als de prijs trouwens lager is, dan zal de blend meer grain whisky bevatten, is de prijs hoger dan zal de blend meer malts en ook oudere malt's bevatten. Het is ook die verhoudingen die natuurlijk de smaak zullen bepalen. Johnnie Walker is een hele bekende blended whisky.

Malt Whisky

Dit een pure malt en het neusje van de zalm en vereist vakmanschap om te maken. De smaken zijn rijker en dieper. Er zijn in Schotland zo'n 90 malt whisky distilleerderijen. De bekendste zijn Glenkinchy, Talisker, Lagavullin, Cragganmore, Glenlivet, Glenfiddich, Famouse Grouse.

Een single malt is een pure malt. Hij is afkomstig van één distilleerderij met dus zijn eigen specifiek smaakprofiel en karakter. Aan de smaak kan je vaak al afleiden uit welk gebied uit Schotland hij afkomstig is omdat de omgevingsfactoren zoals de kwaliteit van het water, de gerst en turf een grote invloed hebben op de smaak.

Bij een single cash of single barrel malt wordt de whisky gebotteld vanuit één-en-dezelfde vat. Staat er nog cask-strength op de fles, dan betekent het dat hij op vatsterkte is en dat er dus geen water is aan toegevoegd.

Irish Whiskey

De Ieren hebben eigenlijk de Whisky uitgevonden en nadien meegebracht naar Schotland, waarbij de schotten hem hebben verbeterd. Voor de Ierse variant worden er naast gerst ook haver en tarwe gebruikt. De whiskey wordt ook 3x gedistilleerd ipv 2x bij de Schotse whisky's.

Er wordt ook geen turf gebruikt bij het eesten. Er is dus geen rooksmaak. Aan de Ierse whiskey wordt vaak ook caramel aan toegevoegd. De bekendste zijn Bushmills, Jameson en Tullamore Dew.

American Whiskey

Hier denk je onmiddelijk aan de Bourbon (uit Kentucky) en Tennessee Whiskey's. Bourbon Whiskey moet minimaal 51% maïs bevatten, maar meestal zit er 70% tot 90% main is de bourbon. Hij wordt 2x gedistilleerd. Het destillaat mag de 80% niet overschrijden en wordt verdund tot 62% of minder voor het op eikenhouten vaten gaat.

Bij een Tennesse wordt de whiskey voor het rijpen door een 3 meter dikke laag van suikeresdoorn houtskool gefilterd, waardoor de whiskey een uniek karakter krijgt. De bekendste Amerikaanse whiskey is Jack Daniel's.

Canadian Whiskey

Deze wordt gemaakt op basis vanrogge, maïs en gemoute gerst in distilleerkolommen. De Canadese whisky moet net als de Schotse minimaal 3 jaar rijpen, hoeveel dit meestal 6 tot 8 jaar is. Er zijn een 12 distilleerderijen waarvan Canadian Club de bekendste is.

Japanse Wisky

Deze industrie is in de jaren twintig van vorige eeuw begonnen en het lijkt fel op de Schotse whisky. In Japan gebruiken ze voor blends nooit whisky van andere distilleerderijen. De Japanse manier van stoken is gebaseerd op wetenschappelijke kennis waardoor ze van een hoogwaardig niveau zijn. Op proeverijen scoren ze vaak prijzen.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties