Vitamine K

Geplaatst door Admin op 07-11-2014 in Vitamines

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor de bloedstolling en de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's dienen daarom extra vitamine K te krigjen om hersenbloedingen te voorkomen omdat ze deze vitamine niet via de moeder hebben meegekregen en ze deze vitamine nog niet voldoende zelf kunnen aanmaken.

De vitamine wordt dus voor het grootste deel door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. Verder halen we nog vitamine K uit bladgroenten en plantaardige oliën. Het zit ook in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel, kip en brood. Bij het koken gaat vitamine K weinig verloren.

Tekort aan vitamine K

Een tekort komt zelden voor maar kan wel leiden tot een vertraagde bloedstolling, alsook bloedingen. Wanneer je langdurig antibiotica hebt geslikt kan het zijn dat deze de darmbacteriën die vitamine K aanmaken hebben vernietigd.

Bij pasgeboren kinderen ontbreekt ook voldoende darmbacteriën waardoor er een tekort is. Ze zullen dan ook via druppeltjes vitamine K krijgen toegediend (1 milligram). Wanneer de babies borstvoeding krijgen zullen ze tot en met de 3de maand iedere dag nog 150 microgram vitamine k toegediend krijgen.

Teveel vitamine K

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een teveel aan vitamine K als gevolg door inname via voeding of supplementen. Wel moeten mensen dei bloedverdunners nemen wel oppassen met vitamine K supplementen die meer dan 100 microgram bevatten.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties