Vitamine E

Geplaatst door Admin op 07-11-2014 in Vitamines

Vitamine E, ook wel tocoferol genoemd, helpt de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor onze weerstand te verhogen. Deze vitamine is in vet oplosbaar en is een antioxidant. M.a.w. ze zuivert ons lichaam van vrije radicalen. Vitamine E is goed voor ons spier- en andere stelsels want het beschermt de cellen, celwanden en bloedbanen. Ook speelt de vitamine een rol bij de regulatie van de stofwisselingen in cellen.

We vinden voora vitamine E in plantaardige oliƫn, granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten leveren amper vitamine E. Bij verhitting zal de vitamine afgebroken worden, maar toch zal in het algemeen er nog genoeg vitamine E overblijven in verwarmd eten.

Tekort aan vitamine E

Tekorten aan vitamine E komen zelden voor. Enkel bij een ernstige eetstoornis kan het voorkomen en dit kan leiden tot bloedarmoede en spierzwakte. Ook zou er schade aan de hersenen kunnen ontstaan bij een tekort.

Kinderen die te vroeg worden geboren kunnen wel een tekort krijgen omdat de opname via de darmen nog beperkt is. Dat kan leiden tot oedeem, een verhoging van het aantal bloedplaatjes en bloedarmoede.

Teveel vitamine E

In praktijk zijn er niet echt nadelige effecten van een teveel aan vitamine E bekend. In theorie zou het wel kunnen dat processen in weefsels een stapeling kunnen krijgen.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties