Vitamine D

Geplaatst door Admin op 04-10-2014 in Vitamines

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding op te nemen in het lichaam. Daarom is deze vitamine van groot belang bij de groei, maar ook voor het behoud van stevige tanden en botten. Dit laatste is zeker belangrijk voor mensen op een oudere leeftijd om osteoporose tegen te gaan.

Vitamine D speelt een hoofdrol bij de celgroei en celdeling, zoals in het afweersysteem. Ons lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht op onze huid kan onze lichaam vitamine D zelf aanmaken. Op zonnige dagen kan 5 tot 10 minuten zonlicht, genoeg zijn om voldoende vitamine D aan te maken.

Vitamine D zit ook in voedsel, vooral in vette vis zoals zalm en makreel. Lagere gehaltes vinden we terug in vlees en eieren. Vitamine D wordt vaak toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. Ook visolie, eigeel en met vitamine D verrijkte melk- en graanproducten bevatten lage hoeveelheden vitamine D.

Als men niet vaak in de zon komt of een veganistisch dieet volgt, loopt men risico op een vitamine D te kort. Pijn in de botten of zwakke spieren kan je dan krijgen. Andere klachten zijn astma bij kinderen en geheugenproblemen bij volwassen.

Een recente studie toonde aan dat vitamine D een milde depressie kan verminderen. Echter niet alle meningen bevestigen dit resultaat. Ook tonen studies aan dat lage vitamine D gehaltes vaak voorkomen bij type 2 diabetes.

De meeste kinderen halen onvoldoende vitamine D uit melk. Het is beter dat ze genieten van de zon zodra dit kan. Anders is het goed om hen oplosbare vitaminen te geven die je kan verkrijgen bij de apotheker. Bij een tekort aan vitamine D kunnen ze rachitis krijgen (afwijkingen aan het skelet).

Belangrijkste oorzaken van tekort aan Vitamine D

Teveel Vitamine D

Dit kan leiden tot een te hoge dosis calcium in het bloed, hetgeen de bloedvaten kan beschadigen alsook schade aan het hart en nieren. Andere gevolgen zijn misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie.

In normale gevallen zal het echter nooit gebeuren tenzij je langdurig hoge dosissen vitamine D supplementen gaat nemen.

Door veel in de zon te liggen zal je nooit teveel vitamine D aan maken omdat je lichaam simpelweg stopt met het aanmaken als het genoeg heeft. Ook zal een bruinere huid zorgen voor minder aanmaak.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties