Vitamine C

Geplaatst door Admin op 18-10-2014 in Vitamines

Vitamine C een wateroplosbare vitamine en misschien wel de bekendste vitamine. De vitamine is goed voor onze weerstand en de vorming van bindweefsel (botten, tanden, huid, bloedvaten), bevordert het de opname van ijzer en zuivert ons lichaam. Als antioxidant speelt het een rol tegen verouderingsprocessen. Ook doet ons zenuwstelsel er baat bij alsook onze energievoorziening.

We vinden vitamine C in fruit en groenten. In fruit zijn dat vooral de citrusvruchten maar ook kiwi's en bessen. Bij groenten is dat aardappelen en koolsoorten. We moeten wel oppassen dat we de groenten niet te lang koken (of verhitten) want dan zullen ze vitamine C verliezen.

In aardappelen blijven ze wel iets langer wanneer ze gekookt worden. De vitamine is verder ook gevoelig voor zonlicht. Dus blootstelling aan de lucht van gesneden of gepureerde producten is aangewezen.

Tekort aan vitamine C

Dagelijks hebben we een 75 milligram vitamine C nodig. Hebben we een tekort, dan zullen we dit merken door vermoeidheid en een verminderde weerstand en zullen onze wonden minder snel genezen. Een bekende aandoending door een ernstig vitamine C tekort is scheerbuik. Ontstoken tandvlees komt ook voor bij een tekort.

Zware alcoholdrinkers hebben een grotere kans op het ontstaan van een vitamine C gebrek. Voor hen zijn citrusvruchten of aardappelen dan ook extra nodig.

Teveel vitamine C

De maximale dagelijkse dosis bedraagt 2000 milligram, oftwel ongeveer 33 sinaasappels. Het overschot verlaat ons lichaam via de urine, maar het belast wel onze nieren. Er is twijfel of het de vorming van nierstenen vergroot, want dit is nooit bewezen.

Als we langdurig teveel vitamine C binnenkrijgen, kan dit leiden tot darmklachten en diaree en zullen we teveel ijzer gaan opnemen en te weinig koper.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties