Vitamine B

Geplaatst door Admin op 04-10-2014 in Vitamines

Vitamine B is een verzamelnaam voor vitamines die een rol spelen in de cellulaire stofwisseling. Voedingssupllementen die alle 8 B-vitamines bevatten nemen we vitamine B-complex. Het houdt de aminozuren in het lichaam in balans, wat hartziektes helpt voorkomen. Vooral vitamine B6 en B12 zijn bekend.

Heel wat mensen hebben last van een vitamine B tekort. In Nederleden heeft ongeveer 5 tot 10% last van een vitamine B tekort. Hierdoor kunnen er immers afwijkingen komen aan het hart en zenuwstelsel. Ook een schilfeige huid of kloofjes in de lippen zijn vaak een gevolg van een tekort aan vitamine B2.

Heb je last van bloedarmoede en vermoeidheid, dan heb je misschien meer vitamine B11 nodig. Een tekort aan B12 kan dan weer zorgen voor schade aan de zenuwen.

Vitamine B1

Vitamine B1 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

Een tekort aan vitamine B1 kan psychische afwijkingen, zoals een depressie, doen ontstaan. Maar ook concentratieproblemen en geheugenverlies zijn veel voorkomende sympthomen. ook gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlammingen zijn gevolgen van een tekort aan B1.

We vinden deze vitamine in aardappelen, groenten, vlees, melk en graanproducten. Vooral varkensvlees bevat veel vitamine B1.

De vitamine is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Bij het bakken en frituren gaat 10 tot 20% verloren. Dus in brood of een doorbakken stuk vlees zit nog voldoende vitamine B1.

Vitamine B2

Ook Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. B2 speelt ook een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Bij een tekort zal je huidafwijkingen bij de mond, vooral in de mondhoeken. Ook komen ontstekingen rond de neus voor. Een vitamine B2-tekort leidt ook tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en kan vermoeidheidsklachten geven.

We vinden B2 zit in melk, vlees, groentem, fruit en graanproducten.

De vitamine is oplosbaar in water maar kan niet tegen licht. Daarom moeten we de producten in het donker bewaren die B2 bevatten.

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling en de afbraak en opbouw van aminozuren. B6 reguleert de werking van heel wat hormonen. Het is ook essentieel voor de groei, de bloedaanmaak, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

De belangrijkste bronnen zijn vlees, eieren, zuivel, vis. Maar ook in graanproducten, aardappelen en peulvruchten en groenten vinden we B6 terug.

Langdurig ernstige tekorten leiden vaak tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand. Een tekort aan B6 komt niet zoveel voor als een tekort aan B12.

Vitamine B6 is oplosbaar in water en daardoor kunnen we groeten koken in water zonder dat de vitamines verloren gaan. B6 is wel gevoelig voor verhitting. Dus bij bakken en frituren gaat B6 voor een deel verloren. Maar in een doorbakken stuk vlees, zit meestal nog genoeg vitamine B6.

Vitamine B12

Deze bevorderen de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed naar de organen transporteren.

De rijkste bronnen voor B12 zijn dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren. Daarom hebben vegetariƫrs en veganisten vaker last van een B12 tekort. In sommige paddenstoelen komt ook een B12-gelijkende stof voor. Men denkt vaak dat in gist ook B12 voorkomt, maar dat is een misverstand.

Bij een tekort zal je een snellere hartslag en ademhaling hebben. Andere klachten zijn zwakte, vermoeidheid, maagklachten en een pijnlijke tong.

Als je een tekort van B12 niet tijd hersteld, bestaat er gevaar voor tintelende of gevoelloze vingers en tenen, depressie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en dementie. Ook is er natuurlijk gevaar dat het zenuwstelsel gevaar schade oploopt. Vooral jongere kinderen zijn hier gevoeliger voor. Ook moeders die in verwachting zijn moeten zorgen dat ze voldoende B12 opnemen.

Vitamine B12 is oplosbaar in water en ook stabiel bij het verhitten. Gekookte melk, maar ook een doorbakken stuk vlees bevat dus nog voldoende vitamine B12.

Er zijn beperkt ongewenste effecten bekend als je langdurig te veel B12 binnen krijgt omdat het lichaam de opname reguleert. Teveel B12 verlaat het lichaam via de nieren.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties