Vitamine A

Geplaatst door Admin op 18-10-2014 in Vitamines

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, helpt onze weerstand en gezichtsvermogen (zeker 's nachts en bij schemer). Ze is goed voor de huid, het haar en het tandvlees. De vitamine is nodig voor aanmaak van cellen en de cellen in de huid, luchtpijp, longweefsel, enz. Het is in vet oplosbaar hetgeen als voordeel heeft dat het lichaam ze kan opslaan.

De vitamine is belangrijk bij de groei van kinderen en ook voor vrouwen die zwanger zijn. Toch moeten kinderen normaal geen extra vitamine A krijgen als ze normale voeding krijgen. Zwangere vrouwen mogen wel iets meer dagelijks opnemen, maar zeker ook niet teveel want dit kan voor grotere problemen zorgen.

De vitamine bevindt zich in dierlijke producten zoals lever, vis en zuivel. Aan magarine, bak-en braadproducten wordt ook vitamine A toegevoegd want ze is goed bestand tegen hoge temperaturen zoals bij bakken en braden.

Het lichaam kan ook vitamine A aanmaken door omzetting van een groep plantaardige stoffen (Bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd). Deze komen voor in wortels, kolen citrusvruchten, enz. Echter kan het lichaam de vitamine A afkomstig uit dierlijke producten efficiënter gebruiken.

Oorzaken en symptomen van tekort aan vitamine A

Dit zal niet zo snel gebeuren want je moet langdurig geen producten hebben gegeten met vitamine A of bèta-caroteen. In feite komt een vitamine A tekort zelden voor in West-Europa tenzij men een aandoening heeft aan de lever.

De belangrijkste symtomen van een tekort aan vitamine A zijn: droge huid, dof haar, slecht tandvlees en een verminderd immuunsysteem. Als je een langdurig vitamine A-tekort hebt, dan kan je nachtblindheid krijgen, zelfs totale blindheid. Men denkt ook dat een tekort aan vitamine zorgt voor acne, echter dit is onjuist.

Teveel Vitamine A

Als je te veel vitamine A opneemt, krijg je last van hoofdpijn, vermoeidheid, afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Het gaat wel in geval uit vitamine A afkomstig van dierlijke producten en als je langdurig meer dan 3000 microgram per dag opneemt. bv. Het eten van dagelijks 9 sneetjes brood met leverpastei.

Zwangere vrouwen moeten dan ook oppassen met het eten van lever want het bevat 11.000 microgram vitamine A per 100 gram. Het is dus zwaar af te raden want het kan de vrucht beschadigen.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties