Wat zijn vitamines?

Vitaminen zijn oplosbare onmisbare stoffen die processen helpen in ons lichaam. Ze zijn vergelijkbaar met mineralen maar komen uit levende organismen.

Vitaminetekort vaststellen

Bij een tekort aan vitamines heb je minder energie. Je huid, mond, lippen en haar zullen aandoeningen krijgen. Ook uw zenuwstelsel en bloedwaarden lopen gevaar.

Vitamine A

Vitamine is goed voor het gezichtsvermogen, weerstand, huid, haar en tandvlees. Het zit dierlijke producten. Een teveel aan vitamine A kan gevaarlijk zijn.

Vitamine B

Vitamine B zijn belangrijk voor ons zenuw- en spijsverteringsstelsel. Ze zijn nodig voor aanmaak van bloed, opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant en helpt onze weertand. Het is ook goed voor bindweefsel, bloedvaten en de huid. Het zit veel in citrusvruchten en aardappelen.

Vitamine D

Via zonlicht helpt vitamine D ons lichaam calcium op te nemen uit voeding. Dit is belangrijk voor de groei, botten, tanden, celdeling en ons immunstelsel

Vitamine E

Vitamine E is goed voor de aanmake van rode bloedcellen, celwand, en stofwisselingen in de cellen. Het helpt onze weerstand en zuivert het lichaam.

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en helpt de aanmaak van botten. Pas geboren baby's dienen vitamine K te krijgen om hersenbloedingen te voorkomen.