Soorten Dameschoenen

Geplaatst door Admin op 15-10-2014 in Schoenen

Er bestaan vele soorten schoenen. Hieronder een lijst met definities:

Sneakers/Gymschoenen

Een gymp of sneaker dient engelijk voor een sportactiviteit. Maar designers zag brood in deze schoen en leveren ze nu met hun naam of logo erop. Ze zijn doorgaans licht van gewicht, hebben een zool van kunststof en zijn prima te dragen.

Mocassins/loafer

Ze worden traditioneel door Indianen gedragen en kennen ze dus ook van Pokahontas. Dit oud schoeisel wordt veel gemaakt in suède. Loafers zijn instapschoenen, ze worden ook slip-ons genoemd. Ze hebben meestal geen veters en er is geen of een zeer bescheiden hak aanwezig.

Ballerina

Deze vrouwelijke (casual) schoenen zijn geïnspireerd op balletschoenen en zeer populair tegenwoordig. Ze hebben steeds een platte zool en worden daarom ook flatje genoemd. De tenen zijn gesloten en de schoen is laag gesneden. Ze kunnen bij veel kleding gecombineerd worden.

Klompen/Muilen

Muilen en klompen hebben een open achterzijde en een gesloten voorzijde Een muil is fijner en vrouwlijker met vaak een fijnere hak. De hak van een klomp is een blokhak, dik en stevig en vaak van hout of kurk. Minder modieus dus dan een muiltje.

Veterschoen

Men noemt ze ook oxford schoenen. Het zijn dichte schoenen die vastgetrokken worden met veters. Ze zien er meer mannelijk uit, maar met een hakje kunnen ze toch vrouwelijk zijn.

Sleehak/wedge

Ze waren al in de jaren '70 populair. De hak loopt onder de hele voet door en heeft de vorm van een driehoek, een zogenaamde wig. Ze zijn meer comfortabel om op te lopen in vergelijking met een pump of stiletto. De hak kan middelhoog tot zeer hoog zijn.

Espadrilles

Deze sandalen van Spaanse afkomst zijn gemaakt van canvas en katoen en de zool bestaat uit geweven touw, hun belangrijkste kenmerk. Ze hebben vaak een sleehak. Het is niet aanbevolen om met ze in de regen te lopen.

Sandaal

Dit is eigenlijk zeer oud schoeischel, de romeinen liepen er al bij. Het zijn open schoenen die veel in de zomer worden gedragen. Ze zijn vaak plat maar kunnen ook een hakje hebben waardoor ze sexy worden en veel glamour uitstralen.

Gladiator

Dit is de moderne versie van een sandaal die fel lijkt op het schoeisel van de Romeinse soldaten. Het kunnen ook laarzen zijn. Ze werden populair door de serie "Sex and the City".

Pumps/Stiletto

Ze hebben steeds een verhoogde hak. Deze hak is er in diverse maten, van laag tot torenhogen, van naaldhak tot blokhak. Wanneer ze een zeer fijne, dunne en hoge hak hebben noemen we ze ook stiletto. Deze zijn we moeilijker om op te lopen.

Peep-toe/Open teen schoen

Een peep-toe heeft een opening aan de voorzijde waarin een of twee tenen te zien zijn. Ze zijn bijzonder sexy in combinatie met gelakte tenen. Zeker in de zomer worden ze vaker gedragen en meestal zien ze er voor de rest uit als pumps.

Sling-Backs

Bij deze pumps gaat het niet om de voorzijde maar de achterzijde. Ze hebben een elegant riempje, de sling, rond de hiel. Sling-backs zijn over het algemeen zeer sexy, maar lopen iets moeilijker als ze te los zitten.

d'Orsay pump

Dit is een stijlvolle pump waarbij de zijkant van de schoen is weggesneden en waarbij de welving of boog van de voet beter zichtbaar is. De beide zijkanten kunnen ook weggesneden worden en dat maakt het dan een zeer zomerse schoen.

Mary-Jane

Deze schoen heeft één of meerdere bandjes dwars over de wreef. Ze kunnen verschillende hakken hebben en ook open of gesloten tenen. Ze hebt ze zowel sexy als casual.

T-strap

De T-Strap schoen is zoals een mary-jane met daarbij een bandje dat recht over de wreef tot de punt loopt. De bandjes hebben een T-vorm dus. Ook deze schoenen heb je zowel casual als sexy, maar vaak zoals d'orsays met open zijkanten.

Cap-toe

Deze schoen heeft een stukje leer of zelfs metaal dat de tenen bedekt (net zoals bij werkmans schoenen), maar dan puur decoratief bedoelt.

Platform/Plateau

Bij deze schoen is de zool die onder de voorvoet zit hoog. Deze stijl heeft veel verschillende hakken, waaronder de sleehak, stiletto-hak of dikke hakken. Ze zijn nu weer erg in bij de dames. Ook lopen ze iets beter omdat bij een plateau de hakhoogte niet zo hoog moet zijn.

Bootie/Enkellaars

Deze laars komt tot net boven je enkel. Vaak worden ze ook gedragen met een broek, maar je kan ze ook onder een rok dragen. Ze zijn ideaal voor in de herfst of lente.

Regenlaarzen

Ze noemen ook wel Galosh of Wellies en zijn meestal van rubber gemaakt, maar ook van een andere waterdichte stof zoals PVC. Ze bestaan in veel kleuren en prints. Op festivals worden ze veel gedragen.

Laarzen

Een schoen met een hoge schacht uit leder die loopt tot de kuit of knie. Ze bestaan met allerlei hakken, zelfs ook zonder hak. Ze kunnen casual zijn, maar ook zeer sexy en ideaal voor in de winter.


Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties