Annuiteïten hypotheek

Geplaatst door Admin op 28-08-2015 in Lenen

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maaand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin van de aflossingsperiode zal je veel meer rente betalen en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd is dit net andersom.

Bij een looptijd van 30 jaar zal je ongeveer na 20-22 jaar de helft hebben afgelost (afhankelijk van de rentevoet). Uw netto maandlast zal in het begin, omdat u maandelijks veel rente betaalt, en daarom relatief veel van uw maandbedrag van de fiscus kunt terugkrijgen, laag zijn.

De annuïteitenhypotheek was vroeger een van de meest voorkomende vormen. Sinds er allerlei andere hypotheekvormen zijn, is deze hypotheek onttroond van de eerste plaats. De hoofdreden hiervoor zijn vooral fiscale redenen.

Tijdens de gehele looptijd betaal je dus een vast bruto maandbedrag. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat je steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.

De annuiteïtenhypotheek is bijzonder interessant voor mensen aan het begin van een loopbaan, die bovendien nog alleenstaand zijn. Zeker omdat ze dan kunnen profieren van lagere maandlasten. Op het moment dat men later meer gaat verdienen, kan men de stijgende maadlasten gemakkelijk aan.

Wat zijn de voordelen van deze hypotheek?

Met deze hypotheek weet je waar je aan toe bent. Je hebt dus zekerheid en tijdens de hele looptijd lost u langzaam uw schuld af. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet met een hoge schuld blijft zitten.

Zijn er nadelen aan de annuiteïtenhypotheek?

Ondanks dat deze lening heel populair is geweest, zijn er tegenwoordig heel wat minpunten te vernoemen. Je profiteert namelijk veel minder van het belastingsvoordeel dan bij elke andere hypotheekvorm. Daardoor is deze hypotheek over de gehele looptijd misschien wel duurder dan een andere lening.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties