Vegetarisch dieet

Geplaatst door Admin op 02-10-2014 in Dieet

Vegetariërs eten geen vlees, noch vis. Naar schatting zijn ongeveer tussen de 2% en 10% van de Nederlandse en Belgische voltijdse vegetariërs. In Nederland ligt het aantal iets hoger dan in België. Naast de zeer volwaardige vegetariërs zijn er nog wel veel mensen die een aantal dagen in de week vegetarisch eten.

Er zijn een heleboel bekende vegetariërs. Chris Martin, Paul en Stella Mc Cartney, Pamela Anderson, Moby, Isaac Newton, Brad Pitt, Bob Dylan, Albert Einstein, Richard Gere, Natalie Portman, Carl Lewis, Mike Tyson, Jennifer Lopwez, John Cleese, Bill Clinton, Bono en Christian Bale zijn allemaal gezonde vegetariërs. Een volledige lijst geven gaat wat ver, wat er zijn 100den bekende vegetariërs.

Een voordeel van een vegetarisch dieet is dat je geen schema nodig hebt of dat je geen calorieën moet liggen tellen. De regels zijn zeer simpel want als je geen vis en vlees eet zit je goed.

Dat vetegartisch eten niet lekker is, lijkt ons eerder onzin. Denk bv. aan vegetarische tortilla's, waar precies het zelfde in zit behalve kip of gehakt. Denk ook aan een heerlijke kikkererwtensoep, een abrikozenbrood of een bruschetta met geitenkaas, walnoten en honing. Net omdat vegetariërs alternatieven moeten zoeken voor vis en vlees (vaak tofu), zullen ze geneigd zijn om meer variatie in de groeten en fuit te zoeken. Hier ligt bij hen ook de focus waardoor ze vaak ook slanker zijn dan de gemiddelde mens. En dit komt hun algemene gezondheid ten goede.

Argumenten voor een vegetarisch dieet

Vegetarisch dieeten doe je meestal niet om louter af te vallen. Voor de meeste vegetariërs is het doden van dieren voor consumptie wreed en niet nodig. Er zijn volgens hen genoeg altnernatieven om alle voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Er zijn studies die zeggen dat vegetariërs gemiddeld gezonder en langer leven dan de vleeseters. Deze studies worden dan weer door andere wetenschappers weerlegd. Wat wel zeker klopt is dat vegetariërs zich meer bewust zijn van gezondere voeding te consumeren. Ook beperkt het de kans op kanker.

Een veganistisch dieet helpt het wereldvoedselprobleem op te lossen. Nu is er ontzettend veel voedsel nodig voor het fokken van dieren. Een koe eet dagelijks immers heel veel, maar ook de andere beesten verbruiken heel veel voedsel. Ook zorgt het fokken van deze beesten voor veel mestoverschot (methaan) die het drinkwater vervuilen.

Sommige vegetariërs zijn dit uit religieuze redenen. Zo eten de Joden en de moslims bv. geen varkensvlees, terwijl de hindoes dan weer geen rundsvlees eten, enz.

Verder zijn veel vegetarisch recepten vaak gewoon lekker en bespaar je bovendien er heel wat geld mee uit.

Kritiek op het vegetarisch dieet

De vegetariër moet wel opletten dat hij voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt want deze zitten namelijk vooral in vlees en vis. Maar gelukkig zitten ze ook in melk en eieren. Op dat vlak verschillen de vegetariërs dus met de veganisten die helemaal geen dierlijke producten eten. Dus voor hen geen melk of eiren, zelfs geen honing.

Voor de meeste voedingsstoffen bestaan er wel alternatieven, echter blijft er het feite dat de beste eiwitten toch in vlees en vis zitten. Deze zijn hoogwaardiger dan deze in bv. melk of noten. Om deze redenen zijn er voedingsexperts die een vegetarisch dieet afraden voor zeer jonge kinderen die nog moeten groeien of voor zwangere vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven.

Toch valt het allemaal wel mee. Er vegatrische topsporters die olympische medailles gewonnen. Dit zegt eigenlijk genoeg. Je moet vooral zorgen dat je je tekorten zo goed mogelijk opvangt door bv. (vitamine) suplementen.

Besluit

Een vegetarisch dieet kan zeker goed voor je zijn, als je maar voor erg veel afwisseling zorgt en oplet dat je alle voedingsmiddelen ook binnenkrijgt die je mist door het eten van vlees en vis. Pas wel op als je zwanger bent, borstvoeding geeft of nog veel moet groeien.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties