Veganistisch dieet

Geplaatst door Admin op 02-10-2014 in Dieet

Veganisten eten totaal geen dieren, alsook niets wat afkomstig komt van dieren. Ze eten dus ook geen eieren of melk, zelfs geen honig. Veganisten zijn extremer dan de vegetariërs en ze vinden dat dieren totaal ongemoeid moeten worden gelaten.

Alle plantaardige producten zijn welkom. De veganist eet dus erg veel groentes en fruit, rijst, granen, noten en zaden. In plaats van koemelk verkiezen ze het drinken van soja- of rijstmelk. Als vleesvervanger is er natuurlijk tofoe.

De lijst van beroemde veganisten is niet zo ruim dan bij de vegetariërs. Toch zijn er bekende zangers zoals Bryan Adams, Avrile Lavigne, Prince of Sting. Maar ook beroemde acteurs zoals Russell Brand, Alicia Silverstone of Woody Harrelson zijn aanhangers.

De veganistische recepten zijn vaak gebaseerd op Oosterse gerechten, want daar is vlees en vis vaak nog een echt luxeproduct dat niet voor de gemiddelde man beschikbaar is. Een typische Oosterse advondmaaltijd kan zijn een burger, gemaakt van linzen en zaden, en daarbij nog een salade met wat aardappel puree. Zoiets zouden wij ook eten, alleen veel kans dat de burger dan uit vlees zou bestaan.

Argumenten tegen een veganistisch dieet

Omdat alle dierlijke producten vermeden worden, het is mogelijk dat de veganist een tekort krijgt aan bepaalde hoogwaardige voedingsstoffen. De eiwitten die in vlees en vis zitten zijn van hoge kwaliteit en opgebouwd uit meer dan 20 soorten aminozuren. Hoe meer aminozuren een eiwit bevat, hoe hoogwaardiger het is. Deze aminozuren hebben een belangrijke taak trouwens in het herstellen van het lichaam.

Hetzelfde geld voor vetten. Noten en vette vis zijn op dat vlak de beste bronnen voor goede vetten. Toch is er een verschil bij de goede vetten bij beide producten. In feite zou je ze beiden moeten binnen krijgen voor een compleet dieet. Het is nooit goed om enkel maar van één iets te nuttigen.

Het is vooral afwisseling dat goed is voor ons lichaam. En net die afwisseling is onvoldoende bij een veganistisch dieet. Er zijn wel plantaardige alternatieven, maar deze zijn niet van dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Daarom raden we zeker geen veganistisch dieet aan voor jonge kinderen die veel moeten groeien. Ze riskeren immers teveel aminozuren te moeten missen.

Veganisme in de praktijk

In de praktijk leiden de meeste veganisten een gezond leven. Ze hoeven niet te letten op hoeveel ze eten. Zelden zul je ook een veganist zien met overgewicht. Hun slank lichaam hebben ze te danken omdat ze dierlijke vetten mijden die natuurlijk calorieënbommen zijn.

Net zoals bij vegetariërs, en nog net wat meer, moet de veganist echter wel goed letten dat hij voldoende variatie brengt in wat hij eet. Hij moet zorgen dat hij alle voedingstoffen binnen krijgt en eventueel wat voedingssuplementen gebruikt.

Besluit

De overtuigingen van de veganist zijn sterk en zeker ook te bewonderen. Je kan gezond leven met een veganistisch dieet zolang je maar concentreert op voldoende vervangende producten. Toch is het niet aan te raden voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Af en toe veganistische maaltijden eten zijn daarentegen zeker aangewezen voor iedereen van ons.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties