Paleo dieet

Geplaatst door Admin op 11-11-2014 in Dieet

Paleo verwijst naar het stenen tijdperk (paleolithicum) toen de mens leefde van jacht en visvangst. Ze verzamelden ook planten en vruchten. In die tijd bestond overgewicht totaal niet. Het dieet van de oermens bestond vooral uit vlees, vis, zaden, noten, vruchten en planten die onbewerkt (rauw) werden gegeten.

Het paleo dieet houdt dus in dat we eten zoals de oermens. Hierdoor eten we dus meer eiwitten hetgeen goed is voor onze spieren. Ook eten we meer vezels hetgeen goed is voor onze darmen. Het paleo dieet zorgt dat we minder verzadigde vetten en koolhydraten eten, hetgeen goed is voor onze bloedsuikerwaarden. We eten meer kalium en minder natrium wat een goede invloed heeft op ons hart en nieren. De gezondere producten bevatten trouwens ook meer vitamines, mineralen en antioxidaten.

Sinds de industriële revolutie is er van dit dieet nog maar weinig overgebleven. Mensen eten steeds meer bewerkt voedsel dat veel bewaarmiddelen, geraffineerde suikers, zout, vet, kunstmatige kleur- en smaak stoffen bevat. We eten ook steeds meer complexe koolhydraten (pasta of rijst) die echte dikmakers zijn. De prijs die we hiervoor betalen is overgewicht, maar ook ziektes zoals kanker, hart-en vaatziekten en diabetes.

Waarom werkt dit dieet?

Het dieet blijkt veel succes te kennen omdat je immers leker en veel mag eten. Afvallen is eigenlijk niet het hoofddoel van dit dieet, maar wel gezond eten. Hierdoor ben je niet de hele tijd bezig met het tellen van calorieën of het lijden van honger.

In praktijk blijkt dat de meeste mensen er kilo's met verliezen omdat ze gezonde producten eten en dit in de juiste proporties. Een andere reden van het succes is dat het zo gemakkelijk vol te houden is. Het enige wat je moet doen is paleo-goedgekeurde producten te eten.

Wat mag je eten?

Je dient zo gezond mogelijk te eten waarbij je producten zoals zuivel, graan en koolhydraten (suikers) dient te vermijden. Onder deze gezonde producten verstaan we:

Recepten

Met de toegelaten producten kan je heerlijke recepten bedenken. Er bestaan ook speciale kookboeken hiervoor die ingrediënten bevatten die extra vetverbranding stimuleren.

Besluit

Het paleo dieet werkt erg goed en is tegenwoordig niet meer weg te denken. Je leert er goede eetgewoontes mee waardoor je zonder moeite gezonder wordt en ook overgewicht verliest. Bij dit dieet is er geen jojo effect en het is zeer gemakkelijk vol te houden. Weet ook dat naast het dieet natuurlijk een portie lichaamsbeweging ook nooit kwaad kan.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties