Montignac Dieet

Geplaatst door Admin op 02-10-2014 in Dieet

Dit dieet werd bedacht door de fransman Michel Montignac om in een korte tijd af te vallen. Volgens hem moet je niet minder calorieën eten om af te vallen. Dit dieet was een tijd enorm populair door het boek "Ik ben slank want ik eet".

Volgens Montignac is het belangrijk dat je maaltijd evenwicht is. Je moet ook je niet focussen op 1 maaltijd maar alles over de hele dag bekijken.

Volgens deze methode mag je koolhydraten en vetten nooit samen eten. Dus geen boterham met en kaas of bv. pasta met een roomsaus. Zeker slechte koolhydraten, zoals suiker, aardappelen en wit brood, moeten altijd gemeden worden. Je kan ze vervangen door goede koolhydraten waar veel vezels in zitten. We denken in dit geval dan aan fruit, volkorenproducten en peulvruchten.

Aan de hand van de glycemische index (GI) van koolhydraten, weten we of een product goede of slechte koolhydraten bevat. Wanneer voedingstoffen een GI meer dan 50 hebben zijn ze slecht, hebben ze minder dan 50 dan zijn ze goedgekeurd.

Ook voor vetten geldt dat je slechte vetten moet vermijden, terwijl goede vetten dan weer welkom zijn. Dit zijn onverzadigde vetten en vetten met omega 3-vetzuren (zoals in vette vis als haring en sardines).

Volgens dr. Montignac is zijn dieet ideaal voor mensen die niet de hele dag calorieën willen tellen. Je hoeft enkel een aantal basisprincipes te volgen en daarom is het niet moeilijk het op te volgen.

Hoe gezond is het Montignac dieet?

Het dieet stimuleert in feite de mensen om veel groente, fruit en peulvruchten te eten en dit zorgt voor een gunstig effect op ons lichaam. Het dieet tracht ook verzadigede vetten te vermijden. Er bestaat dus zeker veel kans dat je zal afvallen met dit dieet.

Het nadeel van deze methode is dat ze vrij eenzijdig is, en de kans bestaat dan ook dat je op langere termijn een tekort aan voedingstoffen krijgt.

Hoe werkt het dieet in de praktijk?

Er zijn twee verschillende fasen. In fase I dien je de regels zeer strikt uit te voeren. Zo mag je bij een ontbijt enkel volkoren (of bruin) brood eten, terwijl je jam geen toegevoegde suikers mag bevatten. Margere kwark of yoghurt mogen wel.

Je dient deze fase net zolang uit te voeren tot je op je streefgewicht bent. Dit kan, afhankelijk van het streefgewicht, enkele weken tot enkele maanden duren. Indien je dit streefgewicht bereikt hebt, zal fase 2 starten.

Dit is in feite geen echt dieet meer, maar een vast voedignspatroon dat je instaat moet houden om je gewicht te blijven behouden. Binnen dit voedingspatroon is veel toegestaan qua voeding, zolang de regels maar worden gevolgd. Dus geen slechte koolhydraten en vetten samen nuttigen.

Besluit

De methode van Montignac stimuleert ons om gezonder te eten. Het principe is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Je moet vooral slechte vetten en slechte koolhydraten vermijden en ze zeker nooit samen eten. De tweede fase van het dieet is meer een voedingspatroon waaraan je je moet blijven houden. Voor heel wat mensen is dit in de praktijk wel moeilijk op te brengen. Toch geloven we dat het nuttig is om het principe van deze methode steeds in het achterhoofd te hebben.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties