Glutenvrij dieet

Geplaatst door Admin op 02-10-2014 in Dieet

Alleen al in Nederland zijn er meer dan 35.000 mensen met coeliakie. Dit bekent dat deze mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt, enz. Ze zitten bijgevolg ook in de producten die gemaakt zijn van deze granen zoals brood, pizza, pasta, cake of taart. Maar soms zitten gluten meer verborgen in een product wals ze bv. gebruikt worden als bindmiddel bij een soep of in sauzen, snoep of in bier.

Als je intolerant ben voor glunten, dan beschandig je je dunne darm als je gluten eet. Je kan er diarree van krijgen, maar ook flink ziek van worden. Het verschilt allemaal van persoon tot persoon. Sommige worden er heel dik van en andere lijden gewichtsverlies. Andere gevolgen zijn bloedarmoede, depressie of botontkalking.

Door glutenvrije producten te eten, voorkom je dat de dunne darm beschadigt geraakt. Je geeft op die manier ook je dunnen darm de tijd om zich te herstellen van eerdere beschadigingen. Mensen met coeliakie dienen levenslang het glutenvrij dieet te volgen, want tot op heden valt de ziekte helaas niet te genezen.

Het kost veel tijd en moeite om te leren welke producten wel en niet mogen bij je glutenvrije dieet. Dit is zeer belangrijk want zelfs het kleinste glutenspoor kan zeer schadelijk zijn voor de dunne darm en dan duurt het weeral een hele tijd voordat die zich kan herstellen. Zeker als je in restaurants gaat eten is het moeilijk in te schatten of er gluttenaanwezig gaan zijn in het eten of niet.

Er zijn ook beroemdheden die houden van het glutenvrij dieet zoals Kim Kardashian en Miley Cyrus. Ze doen het niet omwille van de glutenintolerantie, maar omdat het hen helot af te vallen en omdat het goed is voor de geest. Er bestaat veel discussie over of een glutenvrij dieet helpt om af te vallen omdat de glutenvrije producten vaak meer suikers en vet bevatten, hetgeen zeker niet goed is.

Welke producten zijn veilig?

Gelukkig zijn ook veel producten van naturen glutenvrij en deze kunnen veilig gegeten worden. We denken dan aan rijst, aardappelen, vis, vlees en gevolgelte. Fruit, groenten, noten en eieren zijn ook glutenvrij.

Op het internet bestaan er gespecialiseerde sites waar je allerlei informatie kunt verkrijgen over welke producten precies veilig zijn en hoe je op de etiketten aan de juiste informatie kunt komen, want dit is niet altijd evident.

Besluit

Een glutenvrij dieet dien voor mensen coeliakie hebben. Het is voor deze personen de enige manier om hun dunne darm gezond te houden en de beste manier om af te geraken van hun klachten. Om af te vallen is dit dieet helemaal niet geschikt.Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties