Stratego

Geplaatst door Admin op 01-10-2014 in Bordspellen

Dit bordspel werd tijdens WOII bedacht door J. Mogendorff. Deze gaf het spel in licentie aan de firma Smeets en Schippers die een kartonnen versie uitbrachten. Later werd het spel uitgebracht door Jumbo en vanaf toen werd het spel enorm populair in heel de wereld. Momenteel wordt het spel in de VS ook uitgegeven door MB en door Spinmaster.

Het spel wordt momenteel in meer dan 50 landen verkocht en het spel behoort bij de meeste populaire bordspellen ter wereld.

ER staan op een map twee legers (1 in rood en 1 in blauw). Beide legers tellen 40 stukken en die hebben allen verschillende rangen. Zo heb je een spiom, verkenner, mineur, sergeant, luitenant, kapitein, major, kolonel, generaal en een maarschalk. Hiernaast zijn er nog twee speciale stukken: bommen en de vlag of vaandel.

Val aan en ...... en verover de vlag! Dit is het doel van dit strategische bordspel. Om dit te bereiken is heel wat taktiek, zelfs strategie voor nodig. Je moet niet alleen je stukken strategisch opstellen, het is ook een kunst om te weten wanneer je je stukken gaat bewegen en kenbaar laat maken. Via een spel van bluffen probeer je je tegenstander op het verkeerde pad te brengen.

Op uitzondering van de verkenner mogen alle stukken per beurt maar 1 veld bewegen in horizontale en vertikale richting. Bommen en de vaandel kunnen echter niet bewegen.

Een stuk met een hogere rang wint altijd van een stuk met een lagere rang. Er is 1 uitzondering en dit is de spion. Als deze de maarschalk slaat, dan wint hij. Slaat echter de maarschalk de spion, dan wint de maarschalk. Bommen kunnen enkel onschadelijk gemaakt worden door een mineur.

Jaarlijks worden er ook toernooien gespeeld en zelfs een wereldkampioenschap gehouden. Meestal wordt dit WK gewonnen door een Nederlander.

Tegenwoordig bestaan er ook diverse uitvoeringen van het spel. Er zijn zo bv. thema's van lord of the rings, of een versie voor 3 of 4 spelers.

Voor meer informatie en de spelregels van Stratego

Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties