Smart Ass of wijsneus

Geplaatst door Admin op 21-05-2015 in Bordspellen


Wie is de grootste wijsneus in je familie of vriendengroep? Smart ass of wijsneus is een vragenspel voor 2 tot 12 spelers waarbij zelfs de domste ezel kan winnen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Dit doe je door goed antwoorden te geven op de wie, wat of waar-vragen, of op de breinbrekervraag.

Er zijn twee dobbelstenen. De vragensteller mag de dobbelsteen met kleuren gooien. Bij groen mag hij een vraag stellen van het thema: Waar ben ik?, bij orjane een vraag van: Wie ben ik? en bij blauw is het een vraag: Wat ben ik?

Tijdens iedere beurt doen alle spelers mee. De vragensteller leest de aanwijzingen voor de vraag voor. De aanwijzingen worden steeds gemakkelijker naarmate ze gegeven worden. De speler die als eerste het antwoord roept, mag spelen. Als een speler echter een fout antwoord geeft, doet hij die ronde niet meer mee.

Op het bord zijn er ook een aantal pestvakjes aanwezig zoals het domoorvakje of een vakje waarbij je 3 plaatsen terugmoet. Er is ook een bonusveld waarbij je dan een breinbrekervraag voor jezelf krijgt. Als je deze goed kan beantwoorden mag je nog een keer met de dobbelsteen werpen.

Wijsneus is een soort kruising tussen Triviant en Ganzenbord. Het is een echt familiespel waarbij gezelligheid gegarandeerd is. Bij dit spel wordt er veel gelachen om de domme antwoorden, of om plaatsen om de pestvakjes op het bord.

De vragen zijn zowel eigentijds als ouderwets waardoor het spel geschikt is voor spelers van alle leeftijden. De kunst van het spel is de balans te vinden in het niet te vroeg roepen van het antwoord en het te lang wachten. Een ander pluspunt is dat de spellen niet te lang duren en dat alle spelers steeds tegelijkertijd meespelen. Een nadeel hierdoor is dat het spel wel chaotisch lijkt bij heel veel spelers.

Voor meer informatie en de spelregels van Smart Ass

Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties