Diplomacy

Geplaatst door Admin op 04-08-2015 in Bordspellen


Europa, begin jaren 1900, er zijn 7 rijken: Engeland, Oostenrijk-Hongarije, Italiƫ, Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Turkse Rijk. Vanuit deze landen worden legers gestationeerd in de zogenaamde aanvoergebieden.

Omdat het moeilijk is om direct numeriek alleen alle macht in handen te krijgen, zijn de spelers genoodzaakt om verdragen met elkaar af te sluiten. Maar let wel op, geen van deze afspraken is gebonden. Je zal zien dat afspraken snel worden geschonden. Het schenden van afspraken kan je soms verder brengen, maar besef wel dat als je te vaak dit doet, dat niemand je nog zal vertrouwen.

De bevelen van troepen verplaatsingen worden eerst allemaal schriftelijk gegeven en verzameld, daarna worden ze allemaal tegelijk uitgevoerd. Troepen kunnen standhouden, verplaatsen, ondersteunen of begeleiden. Aan de uitvoering van de gevechten moeten de verslagen eenheden zich terugtrekken naar onbezette aangrenzende gebieden.

De speler die als eerste 18 van de 34 aanvoergebieden kan veroveren, wint het spel. Het diplomatiek werk, het maken en breken van bondgenootschappen op het juiste moment is cruciaal in dit spel om te winnen. Vandaar ook de naam Diplomacy. Het spel is eigenlijk meer een psychologisch spel dan een strategisch spel.

De spelregels zijn snel aan te leren, doch het spelverloop is niet altijd eenvoudig. Het is ideaal om met 7 spelers te zijn, echter met minder is ook mogelijk. Een nadeel is dat de spellen soms heel lang kunren duren, zelfs meerdere dagen. De beurten in een spel worden opgebroken in een aantal uren naar keuze, zodat er genoeg tijd is om te onderhandelen. Dit maakt het dat het niet altijd gemakkelijk is om voldoende spelers te vinden die tijd hebben om het spel te spelen.

Voor meer informatie en de spelregels van Diplomacy

Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties