Cluedo

Geplaatst door Admin op 14-07-2015 in Bordspellen


De miljonair Samuel Swart is in zijn landhuis vermoord en er zijn 6 mogelijke daders. Het is aan de spelers nu de taak om de misdaad op te lossen. Maar we willen niet enkel weten wie de dader is, we willen het hele mysterie kennen. Dus waar is de moord gebeurd en met welk wapen. Diegene die als eerste een antwoord heeft op al deze vragen is de winnaar van het spel.

Hiervoor moeten de spelers het landhuis doorzoeken op zoek naar aanwijzigingen. Er zijn namelijk 9 kamers in het huis. Via 2 dobbelsteen verplaats je uw speelfiguur tussen de kamers waar je telkens een vraag mag stellen om je medespelers te ondervragen.

De feitelijke dader, het moordwapen en de moordlokatie staan op de kaarten die verborgen worden gehouden en niet in de handen van de deelnemende spelers zitten. Dus als je een medespeler mag ondervragen stel je een vraag zoals: was het Green met een kandelaar in deze kamer? De ondervraagde speler moet, zo mogelijk, 1 van de gevraagde kaarten laten zien.

Door observatie en deductie probeert elke speler als eerste achtergekomen door wie, hoe en waar de moord gepleegd is. Dit door te weten welke kaarten niemand heeft want de ontbrekende kaarten waaren immers verborgen.

Cluedo is een klassieker en gedurende het hele spel ben je actief betrokken, zelfs als je niet aan de beurt bent. Want ook de vragen van je tegenstanders helpen je de moord op te lossen. Het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar. Een klein nadeel is dat je ook wat geluk moet hebben met de dobbelstenen.

Als tips hebben we het volgende: Noteer niet enkel wat je hebt ontdekt maar ook wie die kaart heeft laten zien. Zo moet je de volgende keer die kaart niet meer vernoemen als je nieuwe kaarten wil ontdekken. Hou ook bij aan wie jij een kaart hebt laten zien, zodra je die persoon dezelfde kaart kunt laten zien als de kans zich voordoet. En natuurlijk hou je ook alle notities bij van verdenkingen van je medespelers.

Voor meer informatie en de spelregels van Cluedo

Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties