Carcassonne

Geplaatst door Admin op 10-06-2015 in Bordspellen


In dit spel draait alles om de ontwikkeling van de stad Carcassonne. Het spel wordt gespeeld met tegels met de delen van Carcassonne. Er staan delen van wegen, van de stad, van kloosters, graslanden of een combinatie ervan. Afhankelijk van het soort tegel kun je er een pion op plaatsen, dat van die pion een boer, ridder, kloosterling of struikrover maakt.

Elke beurt leg je een tegel en mag je er één pion op plaatsen. In principe mag er niet meer dan één pion op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer pionnen terecht komen. Wie de meeste pionnen een afgebouwd project heeft, scoort daar direct punten voor.

Je start met 7 pionen en je moet goed nadenken waar je ze gaat plaatsen. Als je projecten afwerkt krijg je pionnen terug. Maar hoe groter de steden of langer de wegen hoe meer punten je scoort. Plaats je een pion op een grasland, dan blijft hij daar staan tot het einde van het spel, want dan worden de punten van de boeren berekend.

Als alle tegels zijn geplaatst stopt het spel en tellen we de punten. Alle niet afgebouwde steden, kloosters en wegen scoren 1 punt per tegel. Ook de boeren worden nu geteld, waarbij iedere afgewerkte stad 4 punten oplevert als die aan het weiland raakt. Dit levert heel veel punten op en is vaak cruciaal. Beslis dus waar en wanneer je uw boeren gaat plaatsen. Doe je het te vroeg in het spel, dan houden de spelers er rekening mee. Wacht je te lang dan is het vaak te laat.

Het is best een taktisch spel waarbij je moet nagaan wat je tegenstanders van plan zijn. Soms moet je hun projecten proberen te blokkeren. Je moet ook goed inschatten wanneer je een project afwerkt.

Carcassonne is geschikt voor 2 tot 5 spelers van minimum 10 jaar. Als er meerdere spelers zijn, zal wel de factor geluk een grotere rol beginnen te spelen. Het is een echt familie spel en geliefd door zowel oud als jong. Een gemiddeld spel duurt ongeveer 30 minuten.

Voor meer informatie en de spelregels van Carcassonne

Lees ook:

Rating

Geef een Reactie(HTML tags en links worden verwijderd)
Reacties